Gaatjes, hun oorzaken en hoe ze te voorkomen

Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën in de mond die zuur aanmaken. De bacteriën die het zuur maken, bevinden zich op de tanden en het tandvlees. Deze bacteriën maken zuur door suikers en zetmeel in voedsel af te breken. Hieronder volgen enkele preventieve maatregelen om gaatjes te voorkomen:

  • Twee keer per dag tanden poetsen met fluoridetandpasta
  • Dagelijks flossen, ragen en stoken
  • Eet gezond voedsel
  • Beperk de suikerinname

Wat zijn de oorzaken van gaatjes, oftewel caviteit?

Tandbederf is een gaatje. Het kan worden veroorzaakt door bacteriën in de mond die zich voeden met suiker en zuur produceren. Een gaatje is een gebied van tandbederf veroorzaakt door bacteriën in de mond die zich voeden met suiker en zuur produceren.

Gaten in tanden worden veroorzaakt door bacteriën in de mond die zuren aanmaken die het tandglazuur aantasten. De bacteriën die gaatjes veroorzaken, kunnen van persoon op persoon worden overgedragen door te kussen of door drankjes en gebruiksvoorwerpen te delen. Als je veel gaatjes hebt, komt dat waarschijnlijk doordat je je tanden niet regelmatig hebt gepoetst of niet vaak genoeg hebt geflost. Gaatjes worden ook veroorzaakt door zaken als te veel snoep eten, niet genoeg water drinken en niet je tanden poetsen na het eten van suikerhoudend voedsel.

Wat zijn enkele manieren om gaatjes te voorkomen?

Enkele manieren om gaatjes te voorkomen zijn:

  1. Poets je tanden minstens twee keer per dag met fluoridetandpasta
  2. Floss minstens één keer per dag
  3. Beperk de hoeveelheid suiker die je consumeert
  4. Regelmatige tandheelkundige controles krijgen

Wat voor soort behandelingen zijn beschikbaar voor de gaatjes?

Voor de meeste gaatjes is een vulling voldoende. Een tandabces is een pijnlijke en potentieel ernstige tandheelkundige aandoening. Hiervoor kan een wortelkanaalbehandeling worden toegepast.

Wortelkanaalbehandelingen zijn een alternatief voor extracties wanneer de tand ernstig is geïnfecteerd of er een risico op verspreiding van infectie bestaat. Wortelkanaalbehandelingen zijn ook nodig als er een probleem is met de pulpakamer of zenuw. Wortelkanaalbehandelingen kunnen duur zijn, maar ze zijn de kosten waard als u uw natuurlijke tanden en kiezen intact wil houden.

Poets je tanden twee maal daags twee minuten, floss, stoker of rager elke dag en bezoek regelmatig je tandarts. Als u symptomen van gaatjes opmerkt, zoals gevoelige tanden, pijn of zwelling, neem dan onmiddellijk contact op met uw tandarts bij de Delftse Tandartspraktijk voor een consult en eventuele vullingen. Het is van groot belang dat u er op tijd bent. Dit kan namelijk voorkomen dat er grotere, intensievere en kostbare behandelingen uitgevoerd dienen te worden. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom leggen wij de nadruk op preventie.

Vullingen door de tandarts bij u in de buurt

Het kan lastig zijn om de juiste tandarts bij u in de buurt te vinden vanwege de grote verscheidenheid aan tandartsen in de omgeving. U bent altijd welkom bij de Delftse Tandartspraktijk voor een consult. Je kunt je ook direct inschrijven bij onze praktijk.

vullingen-tanden-tandartspraktijk in delft

Wil je onze patiënt worden?

Inschrijving
Gegevens patiënt 2
Gegevens patiënt 2
Gegevens patiënt 3
Gegevens patiënt 2
Gegevens patiënt 3
Gegevens patiënt 4

De Delftse Tandartspraktijk heet je graag welkom in onze modern ingerichte praktijk in hartje Delft. Een ontspannen en gemoedelijke praktijk waar persoonlijke benadering centraal staat.

© 2023 All rights reserved.

Scroll to top