Kunstgebitten

Kunstgebitten

Het begrijpen van kunstgebitten en procedures van het plaatsen ervan

Kunstgebitten zijn een prothetisch apparaat dat ontbrekende tanden en omringend weefsel vervangt. De prothese is gemaakt van acrylhars, metaal of een combinatie van beide.

Er zijn verschillende soorten kunstgebitten:

  1. Volledig kunstgebit: dit vervangt alle tanden aan één of beide zijden van de mond. Ze worden op hun plaats gehouden door zuigkracht gecreëerd door ze in een speciaal type tandcement te plaatsen.
  2. Gedeeltelijke prothesen: deze vervangen een deel van de tanden aan één kant van de mond en kunnen op hun plaats worden gehouden met tandcement of klemmen.
  3. Implantaat-ondersteunde prothesen: deze worden bevestigd aan implantaten die in uw kaakbot zijn geplaatst om stabiliteit en ondersteuning te bieden bij kauwen en spreken.

Wat zijn kunstgebitten?

Kunstgebitten zijn een set valse tanden die ontbrekende tanden vervangen en het tandvlees ondersteunen. Ze kunnen gemaakt zijn van metaal, plastic of porselein. Een prothese bestaat uit twee delen: een prothesebasis of -plaat en de prothesetanden. De prothesebasis wordt op zijn plaats gehouden door zuigkracht die wordt gecreëerd door deze tegen het gehemelte te drukken. Een kunstgebit kan worden gebruikt om al uw natuurlijke tanden te vervangen of slechts één tand, afhankelijk van waar u ze voor nodig heeft.

Verschillende soorten kunstgebitten

Kunstgebitten zijn een soort tandprothese die wordt gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen en stabiliteit aan het kaakbot te bieden. Er zijn twee soorten kunstgebitten: een volledige prothese en een gedeeltelijke prothese. Een volledig kunstgebit is een compleet gebit dat met klemmen of door zuigkracht in de mond wordt vastgezet, terwijl een gedeeltelijk kunstgebit slechts één of meer vervangende tanden is.

Een volledige prothese is meestal gemaakt van acryl, metaal of plastic en biedt ondersteuning voor het kaakbot. Het vervangt ook alle natuurlijke tanden in de mond, wat kan leiden tot problemen met het kauwen van voedsel, omdat het geen natuurlijke afgifte heeft. Een gedeeltelijk kunstgebit kan worden gemaakt van acryl, metaal of plastic en kan ondersteuning bieden voor sommige natuurlijke tanden in de mond.

Procedures voor het plaatsen van een volledige prothese

Een volledige prothese is een uitneembare prothese die alle tanden in de boven- of onderkaak vervangt. Deze zijn vaak gemaakt van acrylhars, porselein of een combinatie van beide materialen.

De procedure voor het plaatsen van een volledige prothese begint met het verwijderen van alle resterende natuurlijke tanden en aangrenzende weefsels. Dit kan met conventionele chirurgische technieken of met minimaal invasieve chirurgische technieken zoals laserchirurgie. Het implantaat wordt vervolgens in het bot geplaatst om het stevig op zijn plaats te verankeren. Nadat dit is gedaan, worden de prothetische tanden aan het implantaat bevestigd met behulp van schroeven en pennen die door gaten gaan die in het oppervlak van het implantaat zijn geboord.

De procedure voor het plaatsen van een volledige prothese vereist algemene anesthesie en duurt ongeveer twee uur.

Procedures voor het plaatsen van een gedeeltelijk kunstgebit

Er zijn veel procedures die moeten worden gevolgd om een gedeeltelijke prothese te plaatsen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de patiënt gezond genoeg is voor een operatie en dat ze geen medische aandoeningen hebben die de procedure te riskant zouden maken.

De eerste stap is het voorbereiden van het gebied waar het bottransplantaat zal worden geplaatst. Dit omvat het verwijderen van ziek weefsel en het vervolgens reinigen met alcoholdoekjes. Nadat het is gedroogd, moet een steriel verband worden aangebracht. De operatieplaats moet worden voorbereid op een operatie door een incisie te maken en vervolgens een opening voor het implantaat te maken. Het implantaat moet dan in deze opening worden ingebracht en worden vastgezet met postoperatieve hechtingen of schroeven. De zachte weefsels moeten rond het implantaat worden gesloten met hechtingen of nietjes, afhankelijk van het type procedure

Bij het kiezen van het juiste implantaat is het belangrijk om te weten hoeveel botniveaus er in de mond van de patiënt aanwezig zijn. 

Tips voor het verzorgen van uw kunstgebit

Kunstgebitten zijn een zeer belangrijk onderdeel van iemands mondgezondheid. Ze kunnen een grote hulp zijn voor mensen die hun tanden hebben verloren. Maar ze vereisen dezelfde zorg en aandacht als natuurlijke tanden om infectie en andere gebitsproblemen te voorkomen.

Een kunstgebit moet elke avond voor het slapengaan worden uitgedaan, zodat het goed kan drogen en ‘s ochtends kan worden schoongemaakt. Zorg er ook voor dat u ze elke dag grondig schoonmaakt met prothesereiniger of tandpasta, om de vorming van bacteriën op de prothese te voorkomen.

De beste tandarts bij u in de buurt voor kunstgebit

Het kan lastig zijn om de juiste tandarts bij u in de buurt te vinden vanwege de grote verscheidenheid aan tandartsen in de omgeving. U bent altijd welkom bij de Delftse Tandartspraktijk voor een consult. Je kunt je ook direct inschrijven bij onze praktijk.

facings kunstgebitten delft tandartspraktijk

Wil je onze patiënt worden?

Ireneboulevard 54, 2611 DT Delft

De Delftse Tandartspraktijk verwelkomt u graag in de nieuwe omgeving met een ontspannen en gemoedelijke sfeer waar persoonlijke benadering centraal staat.

Volg ons

© 2023 All rights reserved.

Scroll to top