De voor- en nadelen van wortelkanaalbehandeling 

Een wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige ingreep die kan worden gebruikt om een tand met een geïnfecteerde of beschadigde zenuw te behandelen. In dit artikel worden de voor- en nadelen van een wortelkanaalbehandeling voor tandheelkundige patiënten besproken.

Het belangrijkste voordeel van een wortelkanaalbehandeling is dat het trekken van een tand of kies kan worden voorkomen Een wortelkanaalbehandeling heeft ook een laag risico op complicaties, waardoor het voor veel mensen een aantrekkelijke optie is. Het is echter belangrijk op te merken dat het slagingspercentage voor wortelkanaalbehandelingen per persoon en per stadium van de ontsteking verschilt.

Voordelen:

 • Behoud van tand of kies
 • Laag risico op complicaties

Nadelen:

 • Wortelkanaalbehandelingen zijn kostbare behandelingen voor de meeste mensen en de kanalen kunnen in sommige gebieden moeilijk te vinden zijn

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige ingreep waarbij het zieke pulpaweefsel en de zenuw uit de tand wordt verwijderd. Wortelkanaalbehandelingen worden gebruikt om tanden en/of kiezen met onomkeerbaar tandbederf of schade te redden. Wortelkanaalbehandelingen kunnen op elke tand/kies in de mond worden uitgevoerd.

In de wortels van uw tanden en kiezen loopt het wortelkanaal: hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit wordt de pulpa genoemd. De pulpa kan ontstoken raken. Als deze infectie lang blijft bestaan, kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen ontsteken en gedeeltelijk verloren gaan. Als dat gebeurt kunnen tanden en kiezen los komen te staan en uiteindelijk uitvallen. 

Om te voorkomen dat de tand of kies getrokken moet worden, is het belangrijk dat de wortel van binnen gereinigd wordt. Allereerst wordt er een opening geboord naar het wortelkanaal. Daarbij moeten bestaande vullingen en kronen verwijderd worden. De wortelkanalen worden vervolgens grondig gereinigd en gevuld.
Uiteindelijk wordt de behandelde tand of kies hersteld, met een vulling of kroon (soms kan de oude kroon opnieuw gebruikt worden) en mogelijk een stiftopbouw. Röntgenfoto’s zijn belangrijk voor de controle.

Wat veroorzaakt tand- of kiespijn?

Kiespijn is een aandoening die pijn in de mond veroorzaakt. De pijn kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt, zoals tandbederf/ infectie. Er zijn veel symptomen van kiespijn. Ze bevatten:

 1. Tandgevoeligheid  met kauwen
 2. Tandgevoeligheid voor warm en koud eten
 3. Tandgevoeligheid voor snoep
 4. Roodheid of zwelling rond het kaakbotgebied

De procedure voor wortelkanaalbehandeling

De procedure voor wortelkanaalbehandeling begint met een tandheelkundig onderzoek om te bepalen welke tand moet worden behandeld en om de omvang van de ziekte in de tandpulpa vast te stellen. De tandarts zal dan al het resterende pulpweefsel en de zenuw uit de binnenkant van de tand verwijderen, namelijk  door een boor te gebruiken en daarmee een opening te boren om toegang te krijgen in de pulpaholte.Er wordt zoveel mogelijk geïnfecteerd weefsel verwijderd door te spoelen met een chlooroplossing en de kanalen worden op de juiste lengte gevijld met elektronische vijlen. Uiteindelijk worden de kanalen opgevuld met rubberen stiftjes. Op lange termijn wordt een kroon geadviseerd ter bescherming van de tand of kies tegen breuk.

Wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige ingreep waarbij het zenuw- en pulpweefsel uit een tand wordt verwijderd om de tand te beschermen tegen infectie. De wortelkanaalbehandeling wordt gedaan voor tanden die geïnfecteerd zijn.. De tandarts verdooft je tand en boort in de tand om de zenuw te verwijderen, die de pulpa wordt genoemd. De tandarts reinigt vervolgens zoveel mogelijk bacteriën of bederf van binnenuit uw tand, vult deze met een afdichtmiddel en zet er in de toekomst een kroon op vanwege de grote kans op breuk in de kwetsbare tand of kies.

De wortelkanaalbehandeling kan bij uw tandarts worden uitgevoerd, maar het kan in sommige gevallen voorkomen dat u wordt doorverwezen naar een specialist.

Complicaties en risico’s die kunnen optreden na de procedure

Wortelkanaalbehandelingen zijn een veel voorkomende tandheelkundige procedure die wordt uitgevoerd om de tand te beschermen tegen infectie. In het wortelkanaal lopen zenuwvezels en kleine bloedvaten. Hetet wortelkanaal (pulpa) in de wortels van de tanden en kiezen kunnen door bacteriën geïnfecteerd raken. Als deze infectie lang blijft bestaan, kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen gaan ontsteken en gedeeltelijk verloren gaan. Als dat gebeurt, kunnen tanden en kiezen los komen te staan en uiteindelijk uitvallen.

Om te voorkomen dat de tand of kies getrokken moet worden, is het belangrijk dat de wortel van binnen gereinigd wordt. Allereerst wordt er een opening geboord naar het wortelkanaal. Daarbij moeten bestaande vullingen en kronen verwijderd worden. De wortelkanalen worden vervolgens grondig gereinigd en gevuld. De avitale tand of kies kan op termijn donker verkleuren.
Uiteindelijk wordt de behandelde tand of kies hersteld, met een vulling of kroon en mogelijk een stiftopbouw. Röntgenfoto’s zijn belangrijk voor de controle. Tot slot zal het wortelkanaal gevuld worden met een rubberen stift (guttapercha). Om de kans op breuk te voorkomen van de kwetsbare tand of kies of om de donkere verkleuring op lange termijn aan te pakken, wordt een kroon aangeraden

Een wortelkanaalbehandeling wordt doorgaans succesvol en probleemloos uitgevoerd, maar soms zijn er complicaties.

 • Het kan voorkomen dat de ontsteking niet verdwijnt en weer terugkomt. De tandarts bekijkt dan of de wortelkanaalbehandeling opnieuw moet worden uitgevoerd of dat er een chirurgische ingreep moet plaatsvinden of dat de tand of kies alsnog getrokken moet worden.
 • Als voorafgaand aan de behandeling de kroon of stift verwijderd moet worden deze vaak onherstelbaar beschadigd raakt, wat betekent dat in de toekomst de kroon of stift vervangen moet worden.
 • Een tand of kies kan tijdens de behandeling beschadigd raken of na de behandeling verzwakt zijn en breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden.
 • Tijdens de behandeling kunnen instrumenten afbreken in het wortelkanaal.
 • Ook kunnen perforaties (onbedoelde openingen naar tandvlees of kaakbot) ontstaan. 
 • In uitzonderlijke gevallen wordt er een spoelmiddel door geperst waardoor mogelijk pijn/zwelling ontstaat.

Zijn er alternatieve behandelmogelijkheden en wat gebeurt er als u niet wordt behandeld?

Een wortelkanaalbehandeling wordt verricht om een tand of kies te behouden die anders mogelijk moet worden getrokken. Indien u afziet van de wortelkanaalbehandeling zijn er de volgende alternatieve behandelmogelijkheden:

 • Wachten op duidelijker symptomen. Hierbij loopt u het risico dat de ontsteking zich uitbreidt, de tand of kies verder verzwakt, met mogelijke aantasting van andere tanden en kiezen of kaakbot.
 • In sommige gevallen kan een apexresectie ook een oplossing bieden. Hierbij wordt de punt van de wortel en een beetje van het omliggend weefsel weggenomen.
 • Trekken van tand of kies.

Als er niet wordt behandeld en de infectie blijft bestaan, kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen ontsteken en gedeeltelijk verloren gaan. Als dat gebeurt kunnen tanden en kiezen los komen te staan en uiteindelijk uitvallen.

Hoe u uw tand langer gezond kunt houden met goede mondhygiëne en voeding

Het primaire doel van mondhygiëne is het verwijderen van tandplak, het voorkomen en verminderen van tandvleesaandoeningen en het behouden van een gezonde mond. Voor de meeste mensen is tweemaal daags 2 minutenpoetsen voldoende om hun tanden gezond te houden.

Tandenborsteltechniek: gebruik bij het tandenpoetsen cirkelvormige bewegingen met een tandenborstel met zachte haren om alle oppervlakken van uw tanden te reinigen. Zorg ervoor dat u alle oppervlakken van de voor- en achtertanden op zowel de bovenste als de onderste rij poetst, evenals de kauwvlakken aan elke kant van uw mond. Volg de vorm van uw tanden en kiezen. Houdt de borstel onder een hoek van 45 graden op het tandoppervlak, iets over de tandvleesrand.

 

Hoeveel kost het om een wortelkanaalbehandeling te laten doen?

Een wortelkanaalbehandeling is de meest voorkomende tandheelkundige ingreep. De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn onder andere afhankelijk van de locatie enen de moeilijkheidsgraad van het element. De kosten van een wortelkanaalbehandeling bij de Delftse Tandartspraktijk kunnen variëren.

Wortelkanaalbehandeling door de tandarts bij u in de buurt

Het kan lastig zijn om de juiste tandarts bij u in de buurt te vinden vanwege de grote verscheidenheid aan tandartsen in de omgeving. U bent altijd welkom bij de Delftse Tandartspraktijk voor een consult. Je kunt je ook direct inschrijven bij onze praktijk. Onze tandartsen zijn specialisten op het gebied van angstbehandelingen. 

wortelkanalbehandeling in delft

Wil je onze patiënt worden?

Inschrijving
Gegevens patiënt 2
Gegevens patiënt 2
Gegevens patiënt 3
Gegevens patiënt 2
Gegevens patiënt 3
Gegevens patiënt 4

De Delftse Tandartspraktijk heet je graag welkom in onze modern ingerichte praktijk in hartje Delft. Een ontspannen en gemoedelijke praktijk waar persoonlijke benadering centraal staat.

© 2023 All rights reserved.

Scroll to top