Waarom u onmiddellijk een tandarts moet raadplegen met tandschade
Een tandarts kan de beschadigde tanden trekken en deze vervolgens vervangen door een tandheelkundig implantaat of brug. Dit zorgt ervoor dat u geen verdere problemen krijgt met dit deel van uw mond. De tanden zijn het belangrijkste onderdeel van onze mondgezondheid. Ze beschermen ons tandvlees en onze tong tegen voedsel en bacteriën, ze helpen ons kauwen en spreken, ze helpen ons om zelfverzekerd te glimlachen.
In dit gedeelte wordt besproken waarom u onmiddellijk naar een tandarts moet gaan als u tandbeschadiging heeft. De eerste reden is dat het tandbederf helpt voorkomen. Tandbederf kan leiden tot veel andere problemen zoals tandpijn, pijn bij het kauwen, slechte adem enz. De tweede reden is dat het kan leiden tot tandvleesaandoeningen die ook andere problemen kunnen veroorzaken, zoals mondinfecties of hartaandoeningen. De derde reden is dat het u helpt uw gebit gezond te houden voor de toekomst.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van tandschade?
Cariës is de meest voorkomende oorzaak van tandbeschadiging en kan door een aantal factoren worden veroorzaakt. De bacteriën in tandplak op je tanden kunnen de suiker die je eet afbreken tot zuren. Deze zuren lossen vervolgens de mineralen in je tandglazuur op en dit leidt tot tandbederf.
Andere oorzaken van tandbeschadiging zijn gebarsten of gebroken tanden, die worden veroorzaakt door een trauma of gewoon omdat ze ouder worden. Losse tanden kunnen ook worden veroorzaakt door trauma, tandvleesziekten of veroudering.
Wat zijn de symptomen van ernstige tandschade?
De symptomen van ernstige tandbeschadiging zijn duidelijk wanneer de tanden beginnen te verschuiven, los te komen en te breken.
- Een losse tand is een indicatie van ernstige tandbeschadiging.
- Het kan worden veroorzaakt door een gaatje of tandbederf, of het kan een teken zijn van tandvleesontsteking.
- Gebroken tanden zijn ook een symptoom van ernstige schade die onmiddellijk moet worden aangepakt.
- Als u gebroken of losse tanden heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar uw tandarts te gaan.
Wat te doen vóór tandextractie?
Er zijn enkele pre-extractiebehandelingen die kunnen helpen om de pijn en het ongemak veroorzaakt door het trekken van tanden te verminderen. De meest voorkomende is een plaatselijke verdoving, die in het tandvlees wordt geïnjecteerd om het gebied rond de tand te verdoven.
De tandarts kan u ook een recept voor antibiotica geven, wat infectie helpt voorkomen. Je moet ook voor je mond zorgen na het trekken van tanden door je tanden elke dag te poetsen en mondwater te gebruiken om bacteriën in je mond te verminderen.
Hoe lang duurt tandextractie?
Hoe lang een tandextractie duurt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type tandextractie, de leeftijd en gezondheidstoestand van de patiënt.
Hoeveel kost een extractie?
Extracties zijn een veel voorkomende tandheelkundige procedure die bij een tandarts kan worden gedaan. De kosten van een extractie variëren afhankelijk van de ernst en locatie van de tand. De prijzen voor de tandheelkundige behandelingen worden bepaald door de KNMT.
Krijgt u medicijnen voorgeschreven en waar moet u op letten?
Soms krijgt u een antibioticakuur voorgeschreven. Let op: het is belangrijk dat u deze kuur altijd afmaakt, ook als er geen klachten meer zijn. Krijgt u last van overgevoeligheidsverschijnselen zoals jeuk of huiduitslag, neem dan contact op met de praktijk.
Pijnstillers kunt u gebruiken naar behoefte. Let op dat u geen aspirine, Chefarine of acetylsalicylzuur-bevattende pijnstillers gebruikt, want deze verdunnen het bloed.
Voor patiënten die bloed verdunnende medicijnen (anticoagulantia) gebruiken is het van belang dat uw INR-waarde 24 tot 72 uur voor de ingreep is bepaald en niet hoger is dan 3.5. Is de INR hoger dan 3.5 en mag deze niet naar een lagere waarde worden bijgesteld, dan wordt u verwezen naar een kaakchirurg.
Voor patiënten die (intraveneuze) bisfosfonaten gebruiken, bestaat het risico van afsterving van het kaakbot (osteonecrose). Bisfosfonaten zijn geneesmiddelen voor de behandeling van botontkalking (osteoporose). Om dit risico te verkleinen is het belangrijk dat extractie voor of na de innameperiode van (intraveneuze) bisfosfonaten plaatsvindt.
Zijn er mogelijke complicaties?
Het succespercentage van het trekken van een tand of kies is hoog, echter de volgende complicaties kunnen optreden:
- Zwelling: Een dikke wang, een blauw gele verkleuring en een verminderde mondopening zijn normaal. De zwelling moet na ongeveer een week afnemen.
- Beperkte mondopening: Ook een beperkte mondopening komt na een operatieve ingreep vaak voor. Na enige dagen is de mondopening weer normaal.
- Koorts: Koorts kan de eerste dagen optreden. Krijgt u plotseling hoge koorts boven 39 graden of blijft de koorts boven 38.5 langer dan 4 dagen bestaan, neemt u dan contact op met de praktijk.
- Nabloeding: Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor de indruk kan ontstaan dat er sprake is van een nabloeding. Dit is echter zelden het geval. Bij een nabloeding is er meer bloed dan speeksel in de mond. In dat geval kunt u het beste een half uur stevig dichtbijten op een dubbel gevouwen verbandgaas. Stopt de bloeding daarna niet, neem dan contact op met uw praktijk.
- Botafbraak: Als er een kies of tand of wortelrest getrokken is bij u moet u er rekening mee houden dat op deze plek het kaakbot gaat slinken.
- Zeldzame complicaties tijdens of na de behandeling:
- Een afgebroken wortel tijdens het trekken. De tandarts kan in deze gevallen beslissen deze niet te verwijderen.
- Bij het trekken kan omringend kaakbot geheel of gedeeltelijk breken.
- Inslikken of inademen van een tand/kies/wortel.
- Het ontstaan van een kleine opening van de mondholte naar de neusbijholte.
- Beschadiging van een zenuw (mogelijk bij trekken van een kies in onderkaak) als gevolg van de verdoving of van het trekken zelf.
- Ontstoken bloeduitstorting of abces.
- Vertraagde wondgenezing.
- Ontsteking van het deel van het bot waar de wortel zat.
De belangrijke redenen waarom u een spoedbehandeling moet zoeken als u vermoedt dat uw tand is beschadigd
Als u vermoedt dat uw tand beschadigd is, is het belangrijk om spoedeisende tandheelkundige hulp te zoeken. Als u een paar dagen wacht om te zien of de tand vanzelf geneest, kan dit ertoe leiden dat in de toekomst een uitgebreidere en duurdere behandeling nodig is. Redenen waarom u een spoedeisende tandheelkundige behandeling zou moeten krijgen:
- Kiespijn;
- Zwelling;
- Gevoeligheid voor warme of koude temperaturen;
- Moeite met kauwen of spreken;
- Pijnlijke of ongemakkelijke beet.
Tanden trekken door de tandarts bij u in de buurt
Het kan lastig zijn om de juiste tandarts bij u in de buurt te vinden vanwege de grote verscheidenheid aan tandartsen in de omgeving. U bent altijd welkom bij de Delftse Tandartspraktijk voor een consult. Je kunt je ook direct inschrijven bij onze praktijk.
