Informatie over kronen en bruggen voor tanden en hoe u ze moet verzorgen

We willen het hebben over kronen en bruggen voor tanden. Ze worden gebruikt om de ontbrekende tand te vervangen. De kronen en bruggen zijn gemaakt van onder andere porselein, zirconium, glaskeramiek, goud of een combinatie van deze materialen.

Het gebruik van kronen en bruggen heeft veel voordelen. Ze bieden een betere bescherming van je tanden omdat ze het ontbrekende deel bedekken. Kronen en bruggen herstellen ook de natuurlijke vorm, kleur en uitstraling van uw tanden, wat het zelfvertrouwen kan vergroten bij sommige mensen die zich lange tijd schamen voor hun glimlach.

Wat zijn kronen en bruggen?

Kronen en bruggen zijn tandheelkundige restauraties die worden gebruikt om een tand of kies te vervangen die (deels) verloren is gegaan. Een kroon is een tandheelkundige restauratie die wordt gebruikt wanneer de natuurlijke tand is beschadigd, verzwakt of vergaan. Een kroon bedekt de gehele tand en geeft deze stevigheid en vorm. Een tand of kies die een wortelkanaalbehandeling bevat en/ of een grote restauratie, is kwetsbaar voor breuk. Daarom wordt vooral bij deze tanden en kiezen een kroon geadviseerd als duurzame oplossing.

Een brug is een soort tandheelkundige restauratie die een of meer ontbrekende tanden in de boven- of onderkaak vervangt. Een brug bestaat uit twee delen: een valse tand (een pontic genoemd) en kronen aan weerszijden van de ruimte waar de tanden ontbreken.

De prijzen voor de kronen en bruggen worden in grote lijnen bepaald door de KNMT.

Kronen en bruggen worden gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen. Ze zijn gemaakt van porselein, zirconium, glaskeramiek of gouden passen over de aangrenzende tanden, waardoor de natuurlijke uitstraling van uw glimlach behouden blijft. Er zijn drie belangrijke redenen waarom u kronen of bruggen nodig heeft:

  • Kronen of bruggen helpen de natuurlijke uitstraling van uw glimlach te behouden.
  • Kronen en bruggen zijn onmisbaar bij ontbrekende elementen door bijvoorbeeld tandbederf of een ongeluk
  • Kronen of bruggen kunnen worden gebruikt om uw resterende tandstructuur te beschermen door een barrière te vormen tegen bijtende krachten. Ze geven stevigheid en vorm

De juiste keuze

Het kiezen van de juiste kroon en brug voor u is een zeer belangrijke beslissing. Het kan van invloed zijn op uw mondgezondheid, uw algemene gezondheid en zelfs uw zelfvertrouwen. Het soort materiaal die wordt   Dit hoort onder het kopje: prothesen

Hoe zorg je voor je kroon en brug?

Het kan lastig zijn om de juiste tandarts bij u in de buurt te vinden vanwege de grote verscheidenheid aan tandartsen in de omgeving. Een manier om een goede te vinden, is door online wat onderzoek te doen naar hun recensies en beoordelingen.  U bent altijd welkom bij de Delftse Tandartspraktijk voor een gratis consult. Wij zullen dan goed luistere naar uw behoeften en vragen. Vervolgens kunt u zelf kiezen of u bij ons patiënt wilt worden.

Prothesen: Er zijn drie hoofdtypen kunstgebitten: gedeeltelijke prothesen, volledige prothesen en implantaat gedragen prothesen.

Een gedeeltelijk kunstgebit wordt niet aanbevolen als u nog tanden in de mond heeft, omdat deze kunnen verschuiven of los kunnen raken. Een volledige prothese wordt aanbevolen als alternatief voor implantaten als u voldoende bot heeft om ze te ondersteunen; ze bieden meer stabiliteit dan een gedeeltelijk kunstgebit.

kronen en bruggen voor tanden

De procedure voor het plaatsen van een kroon of brug

De procedure voor het plaatsen van een kroon of brug begint met een consult met de tandarts om te bepalen welke behandeling het beste is voor de patiënt. De tandarts zal ook de tanden en het tandvlees onderzoeken om te zien of er tanden moeten worden verwijderd.

De tandarts maakt dan een afdruk van de tanden en het tandvlees en stuurt deze naar een laboratorium waar er een model van de mond van de patiënt van wordt gemaakt. Dit model wordt door de tandtechnisch laborant gebruikt om de kroon of brug te maken.

De beste tandarts bij u in de buurt voor kronen en tanden

Het kan lastig zijn om de juiste tandarts bij u in de buurt te vinden vanwege de grote verscheidenheid aan tandartsen in de omgeving. U bent altijd welkom bij de Delftse Tandartspraktijk voor een consult. Je kunt je ook direct inschrijven bij onze praktijk. Onze tandartsen zijn specialisten op het gebied van kronen en bruggen voor tanden. 

Wil je onze patiënt worden?

Inschrijving
Gegevens patiënt 2
Gegevens patiënt 2
Gegevens patiënt 3
Gegevens patiënt 2
Gegevens patiënt 3
Gegevens patiënt 4

De Delftse Tandartspraktijk heet je graag welkom in onze modern ingerichte praktijk in hartje Delft. Een ontspannen en gemoedelijke praktijk waar persoonlijke benadering centraal staat.

© 2023 All rights reserved.

Scroll to top